چرخه دمینگ (PDCA) چیست؟
چرخه دمینگ (Deming cycle) یک یک الگوی مدیریت کیفیت است که برای بهتر شدنِ مداوم فرایندها و سیستم‌ها استفاده می‌شود. این چرخه در دهه ۱۹۵۰ توسط دکتر ویلیام ادوارد دمینگ، یکی از پیشگامان مدیریت کیفیت، معرفی شد.
همه کسب و کارهایی که در بازارهای رقابتی توانایی پیشرفت و ماندگاری دارند؛ از این چرخه استفاده می کنند.

PDCA مخفف چیست؟
چرخه دمینگ با نام PDCA هم شناخته می‌شود که مخفف 4 کلمه: Plan (برنامه ریزی)، Do (انجام دادن)، Check (بررسی کردن) و Act (اقدام) است. در واقع چرخه دمینگ تشکیل شده از این 4 مرحله است.

4 مرحله چرخه (PDCA)
چهار مرحله چرخه دمینگ
1. برنامه‌ریزی (Plan)
این چرخه، ابتدا با برنامه‌ریزی (Plan) شروع می‌شود که شامل تحلیل و بررسی وضعیت فعلی، تعیین اهداف و برنامه‌ ریزی برای بهبودِ عملکرد است. در این مرحله، شناخت و تحلیل مساله یا چالشی که امکان بهتر شدنِ آن وجود دارد، انجام می‌شود و راه‌حل‌ها و استراتژی‌های لازم برای بهبود مشخص می‌شوند.

2. انجام (Do)
در مرحله انجام (Do)، به برنامه ریزی ها و راهبردهای تعیین شده در مرحله قبل، عمل می‌شود و اجرای تغییراتی که تعیین شده بود انجام می‌شود.

3. بررسی (Check)
در این مرحله عملکرد و نتایج حاصل از انجام دادنِ برنامه، بررسی می‌شود. در این بررسی، اهداف و برنامه‌های تعیین شده با عملکردی که اجرا شده مقایسه می شوند و در صورت لزوم، به تحلیل علت های ضعف عملکرد، پرداخته می‌شود.
بطور کلی این مرحله شامل جمع آوری داده ها از عملکرد، مقایسه با استانداردها و تحلیل اطلاعات است.

4. اقدام (Act)
نهایتا در مرحله آخر با توجه به نتایج، تصمیم‌های برای بهبود و اصلاحات لازم گرفته می‌شود. اقداماتی مثل تصحیح عملکرد، پیشگیری از خطاها و بهبود فرآیندها در این قسمت اتخاذ می‌شوند.
پس از مرحله ” اقدام”، چرخه دمینگ به صورت مداوم تکرار می‌شود و تکرار این چرخه کمک می‌کند تا پیشرفتی دائمی در فرایندها و سیستم‌ها ایجاد شود و بر اساس بازخوردهای دریافتی از نتایجِ بررسی شده، تغییرات و بهبودهای لازم حاصل شود.

کاربردهای PDCA
استفاده از چرخه دمینگ در سازمان‌ها و شرکت‌ها به آن‌ها کمک می‌کند تا بطور پیوسته ای بهتر شوند و این بهبود را در فرآیندها و سیستم‌های خود اعمال کنند. PDCA می‌تواند در بهینه سازی تولید و حل مشکلات و رفع نواقص مورد استفاده قرار گیرد. با اجرای مستمر این چرخه، سازمان‌ها می توانند بهبود‌های مداومی در عملکرد خود برای رسیدن به اهداف سازمان یا استانداردهای مشتریان ایجاد کنند.
استفاده دائمی از چرخه دمینگ تضمین می‌کند که فرآیندها و سیستم‌ها بهبود پیدا کنند و با نیازهای روز بازار و انتظارات مشتریان همخوانی داشته باشند و نتیجه استفاده از آن، بهبود کیفیت، کاهش هزینه ها، ایجاد مزیت رقابتی و رشد کسب و کارها است.

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *